Mijn bijna terugval

Mijn bijna terugval

Vandaag gaat het om het sluipende gevaar van een terugval. Ik heb de afgelopen weken problemen gehad met het aanhouden van mijn Bright Lines. Ik was lang ziek, mijn kinderen waren ziek en de kerstvakantie was behoorlijk stressvol. Het werk aan mijn website en de blog en de ondersteuning in de groepen kostten me ook veel tijd. Het vele spreken over eten en BLE heeft ervoor gezorgd dat ik uit mijn goede ritme was.

Eten was niet meer belangrijk voor me

BLE maakte het eten zo onbelangrijk dat ik er niet meer over nadacht. Dat deed me goed en zorgde ervoor dat ik zonder problemen mijn Bright Lines vol kon houden. Werken op de site was erg leuk, maar mijn focus lag weer op eten. De teleurstelling over te weinig feedback van de Nederlandse kant was frustrerend.

Het was een langzaam proces over een paar weken en ik merkte het te laat. Ik heb veel vaker aan lekkere dingen gedacht dan eerder en tussendoor at ik mijn fruit, soms te veel kaas en eiwitten. Mijn eten heb ik niet meer opgeschreven omdat ik dacht ik had dat niet meer nodig. Ik was ervan overtuigd alle onder controle te hebben.   

Mijn bijna terugval

Dan stond ik plotseling voor de kast en hield een zak met de resten van de kerstmis chocola van de kinderen in de handen. Mijn Bright Lines waren verdwenen en ik wilde alleen maar deze chocolade opeten. Het enige dat mij heeft geholpen in deze situatie was om de hele zak in de vuilnisbak te gooien. Het heeft   me veel wilskracht gekost. Dit schudde me wakker. Ik wist dat ik helemaal opnieuw moest beginnen als ik niet 10 kilo voor mijn wensgewicht wilde falen.

Gelukkig bleef het gewicht in deze fase constant rond de 81. Ik nam niet toe. Nu ben ik een paar dagen terug binnen de Bright Lines en langzaam voel ik me weer veiliger. Het was weer zo dat ik weer tussendoor honger had en mijn gedachten rond om het eten draaiden. Het wordt elke dag een beetje minder maar het lijkt me nu moeilijker dan de eerste keer.

Verder met de ondersteuning

Natuurlijk ga ik verder met de ondersteuning en mijn blog maar ik ben meer op mijn hoede. Ik zal meer aandacht aan mezelf besteden en bepaalde tijden afspreken om de vragen in de groepen te beantwoorden. Ik ben niet meer altijd beschikbaar.

Kijk goed naar jezelf, praat over je problemen (ik had dat ook moeten doen) met vrienden of in een groep. De kleine voortekens zijn belangrijk. Als je denkt: “Dit is maar één keer, wat maakt het uit of ik 250 g fruit eet in plaats van 180 g”, dit is een eerste waarschuwingssignaal voor ons verslaafden. Het doet er zeker toe, het is jouw Bright Line.

Hoe minder je aan het eten denkt, hoe beter! Concentreer je op andere dingen die goed voor je zijn.

 

Liefs,

Olivia

Ik ben blij met alle reacties, zoals vragen, kritiek, aanvullingen of ervaringen.